Du er her: WebStudie Websmeden Gode råd om design og layout Retur til start

Gode råd om design og layout

Skal du fastholde en webbrugers interesse, skal der være både godt indhold og udseende på dine websider. Der er mange steder med masser af indhold (og mange uden), men der er endnu flere, som ser kedelige og uattraktive ud.

Et nyt medie

WWW er en hybrid mellem de trykte publikationer og multimedia. Som i trykt materiale er der normalt en del tekst som basis for indholdet, men som med multimedia har du en del anderledes virkemidler og ikke mindst en interaktion med læseren/brugeren.
Tilbage til toppen

Den kedelige side

På den gennemsnitlige webside af den mere kedelige slags er der normalt flere ting, der springer i øjnene:
Siderne ser kedelige ud. Der er meget tekst, som står i store blokke i lange linier. Hvert enkelt skærmbillede er langt, og det kan være svært at orientere sig i det. Der er ingen eller ringe struktur i teksten, hvilket hæmmer læsningen, og illustrationerne er normalt få, meget store og ikke særligt informative.

Når det er rigtig slemt, er den tekniske side også svag. Der er f.eks. alt for store billeder i ringe kvalitet, hvilket nedsætter indlæsningstiden væsentligt, og er de lagt forkert ind i koden, kan man endda ikke komme videre i teksten, før de er færdigindlæst.

Hvis der så yderligere er billeder som mangler, eller der forekommer linkrot (fejl i link), så mister du hurtigt læserens interesse.
Tilbage til toppen

Struktur

For at få siderne til at fungere skal du altså fokusere på flere ting. Først skal indholdet struktureres sådan, at det egner sig til WWW. Det vil normalt sige en overordnet opdeling i flere filer, som danner basis for hver sin webside.

De enkelte sider skal derefter gås igennem og yderligere opdeles med overskrifter, mellemrubrikker, afsnit og blanke linier. Dette skal gøres ensartet i alle filer, så udseendet og læserytmen på hver enkelt side bliver den samme.

Det anbefales dog, at den første side (f.eks. en velkomst side) er meget kortfattet, de næste en smule mere omfattende (f.eks. intro til større emner), mens du i sider længere nede i hierarkiet kan tillade mere omfattende og tunge tekster. Når brugeren først er nået hertil, kan du tillade dig at antage, at pågældende er villig til at lægge lidt energi i læsningen.
Tilbage til toppen

Layout

Til trods for at mange mener det modsatte, er det faktisk slet ikke umuligt at lave et pænt layout på en website.

Du har mulighed for at eksperimentere lidt med forskellige skrifttyper og farver, samt baggrundsfarver. Denne form for effekter indgår som almindelige tags i HTML-dokumentet, hvorfor de ikke har nogen negativ effekt på indlæsningstiden.

Du bør dog være opmærksom på, at læsevenligheden oftest er bedst ved sort tekst på hvid baggrund. Du har også mulighed for at opstille teksten i spalter eller at lave lister og skemaer.
Tilbage til toppen

Grafik og billeder

Overordnet gælder, at grafik og billeder bør være originale, ensartede og holdt i samme tone og stil. Dette hjælper til at holde sammen på webstedet og give brugeren en tydelig visuel hjælp til identifikation af siden.

Du kan sikre, at grafik læses og vises hurtigt og effektivt ved at lagre dem i GIF89a-format og angive deres størrelse i henvisningen. Hvis dette gøres, kan browseren ombryde teksten, allerede før billedet er overført, og brugeren kan dermed begynde læsningen, mens siden fyldes. Det er tilrådeligt at bruge 256 farver i sin farvegrafik. Dels er dette nok til at dække behovet i langt de fleste tilfælde, og dels fylder grafikken ikke meget med så få farver.

Meget store stykker grafik - især fotos - kan med held lagres i JPEG-format, som fylder mindre end GIF, men til gengæld forringer kvaliteten en lille smule.

Ønsker du et billede i baggrunden på din side, så skal du endelig ikke lave billedet for stort eller komplekst. Der kan nemlig ikke vises noget andet på siden, før billedet er overført. Lav det i meget dæmpede og kontrastløse farver og sørg for, at det kan lægges pænt op ved siden af sig selv, for browseren vil fylde hele baggrundsfladen med dette billede.
Tilbage til toppen

Henvisninger/links

Husk først og fremmest, at en henvisning er den sikreste måde at friste brugeren til at søge væk fra den aktuelle tekst. Blot ét klik og det er farvel.

Derfor bør lange tekster ikke være spækket med links. Dels frister det til at afbryde læsningen, og dels bryder det læserytmen, da teksten ser anderledes ud.

Det kan tilgives, at der gives en enkelt henvisning eller to i selve teksten, men ellers er det bedste at samle links i grupper, lister eller på særlige sider.

Du kan med stort held bruge interne henvisninger i samme fil til at hjælpe brugeren til at orientere sig i teksten. F.eks. er en række links til afsnit i lange tekster en stor hjælp, ligesom en "gå til toppen af siden" er rar at have nederst i lange dokumenter.
Tilbage til toppen


[ start ]   [ indhold ]   [ e-mail ]